میهن دوستی

یکی از مباحثی که در کتابهای دبستان مطرح شده، موضوع میهن دوستی، وطن پرستی، فدا کردن جان برای میهن و در یک کلام عرق ملی است.

در کتابهای فارسی دبستان درسهای مختلفی با عناوین مختلف به این مبحث اختصاص داده شده است.

از همان کلاس اول ابتدایی تا امروز که فرزند من در کلاس پنجم ابتدایی مشغول به تحصیل است، درسهای متنوعی در این خصوص خوانده است.

داستان فداکاران، نام آوران، سرداران، دانشمندان، شخصیتهای باستانی و معاصر که به شیوه های مختلف برای میهن خود فداکاری کرده اند و حتی جان خود را در این راه از دست داده اند.

در کتاب فارسی پنجم دبستان دو شخصیت از این گروه معرفی شده است.دو شخصیت با دو جهان بینی متفاوت که هر یک به سبک شخصی خود در راه نجات و رشد و توسعه میهن اقدام کرده و میهن دوستی خود را به اثبات رسانده است.

 

میهن دوستی به سبک آریوبرزن سردار دلاور ایرانی

  • درس هشتم کتاب فارسی پنجم دبستان،  با عنوان دفاع از میهن. این درس مربوط به حمله سپاهیان اسکند به ایران است.  داستان مقاومت دلیرانه سردار دلاور ایرانی آریوبرزن در برابر سپاه اسکندر است. مبارزه ای که سرانجامش فدا میهن دوستان است. صحنه پایانی این داستان با شعری حماسی از اسدالله شعبانی، خواننده را به اوج میهن پرستی میرساند

” من آریوبرزن

فرزند ایرانم

در آخرین سنگر

اینک تنم جانم ..”

دلیران ایران، با اقتدار در مقابل سپاه اسکند می ایتند و تا اخرین قطره خون بی باکانه می جنگند. و سرانجام همگی در راه میهن فدا می شوند.

میهن دوستی آریوبرزن و دلیران ایران در برابر سپاه اسکندر

میهن دوستی به سبک خواجه نصیرالدین توسی، فیلسوف بزرگ ایرانی

  • درس یازدهم کتاب فارسی پنجم دبستان، با عنوان نقش خردمندان

این درس داستان ریاضیدان، ستاره شناس و فیلسوف بزرگی ایرانی، خواجه نصیرالدین توسی است. 

حدود 40 سال از حمله چنگیز خان مغول به ایران می گذرد. هنوز خاطره هراس انگیز قتل عام مردم ایران توسط چنگیز خان در خاطره ها باقیست. بار دیگر نگرانی و اندوه قلب مردم این سرزمین را دربرمی گیرد.

چون هلاکو خان مغول حمله به ایران را آغاز کرده است.

خواجه نصیرالدین توسی، ریاضیدان، ستاره شناس و فیلسوف ایرانی، با خود می اندیشد که ” چگونه می توان میهن را نجات داد؟” . پاسخ این بود که  حفظ جامعه نیازمند سه چیز  است. شمشیر، دینار و قلم. شمشیر و دینار در دست دشمن است و قلم که از همه کار سازتر است، در دست من. اگر بتوان قلم را به قدرت رساند، شمشیر و دینار را هم می توان از دشمن گرفت.”

خواجه نصیر با همین استراتژی وارد حکومت هلاکو خان مغول شد. و با هوش و دانایی خود توانست مشاور هلاکو خان شود.

او می خواست یک مرکز علمی ایجاد کند. برای اینکه بتواند کلیه امکانات حکومت هلاکو خان را برای آبادانی و رشد میهن خود به کار گیرد، تصمیم عجیبی گرفت.

دستور داد تا تشتی فراهم کنند و دو تن را مامور کرد که شبنه آن را از بالای قلعه به پایین اندازند. و تنها هلاکو خان را در جریان قرار داد. وقتی تشت با صدای مهیب فرو افتاد، همه وحشت زده شدند. خواجه به هلاکو خان گفت:” ای خان تو چرا مانند مردم نترسید؟” . خان گفت:” چون از پیش می دانستم”. خواجه با لیخند گفت:” پس اگر بتوانیم حوادث را پیش بینی کنیم، هرگز به وحشت نمی افتیم و چاره ای می اندیشیم”.

خواجه نصیر با این اقدام زیرکانه توانست کلیه امکانات هلاکو خان را جذب کند. نتیجه این کار ساخت رصد خانه بزرگ مراغه، ایجاد کتابخانه با چهارصدهزار جلد کتاب، احیای کتابها و آثار علمی و رشد و توسعه میهن بود

میهن دوستی به سبک خواجه نصیرالدین توسی

انتخاب سبک میهن دوستی 

دنیایی که در آن زندگی می کنیم، دنیای دو قطبی است. دنیای تضادها، دنیایی که تضاد ها باعث رشد و توسعه آن شده است. خوبی و بدی، جنگ و صلح، فقر و ثروت و …همگی برای رشد و توسعه جهان الزامی است. انسان توانایی حذف هیچ یک از این اضداد را ندارد. انسانهای زیادی سعی کردند تا قطب منفی جهان را حذف کنند مانند هیتلر، اما سرانجام جهان آنها را حذف کرد.

یک انیمیشن تاثیرگذار در این زمینه انیمیشن LUCK است. 

این انیمیشن محصول سال 2022 است. داستان دختری به نام Sam که خوش شانسی خود را از دست داده و به دنیای شانس راه می یابد و تصمیم می گیرد بد شانسی را از دنیا حذف کند و …..

انیمیشن Luck محصول سال 2022

درست است که انسان توانایی حذف قطب منفی دنیا را ندارد. اما خبر خوش اینجاست که انسان حق انتخاب دارد. و این نهایت عدالت آفریدگار جهان است.

انسان می تواند انتخاب کند که دنباله رو چه کسی باشد. دوست دارد آریوبرزن زمانش باشد یا مانند خواجه نصیر میهن دوستی اش را اجرا کند.

ما انسانها حق انتخاب داریم. می توانیم با دیدن الگوها و سبک زندگی متنوع انسانهای پیش از خود، مسیری که با آن احساس بهتری داریم را انتخاب کنیم.

جهان هم به آریوبرزنها نیاز دارد هم به خواجه نصیرها. این تو هستی که انتخاب می کنی پا جای پای کدامیک بگذاری. 

پس هیچ وقت سعی نکن به بهانه “خواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت شو”، خودت را قربانی تصمیمات دیگران کنی.

با اقتدار و آگاهی انتخاب کن که دوست داری کدام سبک زندگی را انتخاب کنی. آن را انتخاب کن و با کمک نیروی هدایتگر جهان هستی در همان مسیر حرکت کن. فارغ از اینکه نظر بقیه جامعه چیست.

و ایمان داشته باش که با لذت بردن از سبکی که آگاهانه انتخاب کردی هم خودت زندگی پربرکتی را تجربه خواهی کرد. و هم به برکت زندگی خوبت، جهان جای بهتری برای زندگی مخلوقات پروردگار خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید